Inspiracje kulinarne

Liczba odwiedzających: 268

 

1707306678909.jpg (955 KB)

 

Plakat Bezpieczne Kawałki (1) (1).jpg (368 KB)

 

TRADYCYJNE OPONKI SEROWE

Oponki.jpg (157 KB)

Składniki

 500g sera półtłustego

 500g mąki pszennej

100g cukru

 2 łyżeczki cukru waniliowego

 4 żółtka

 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej

 1 łyżeczka octu

 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

·         tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

·         mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)

·         cukier puder do posypania

Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po u 

Źródło: domowe-wypieki.pl

 

KOLOROWE PASTY NA KANAPKI

Pasta 5.jpg (70 KB)

Pasta 4.jpg (107 KB)

Pasty.jpg (56 KB)

 

PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I RODZYNKAMI

Przepis nr 1 - Kopia.jpg (146 KB)

Składniki:

2,5 szklanki wody
0,75 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
kawałek dyni
płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki suszonych rodzynek
szczypta cynamonu

Do garnka, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki z kaszą i wypłucz je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Źródło: dziecisawazne.pl

 

ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Zupa krem z buraków.jpg (163 KB)

Składniki:

2 małe pieczone buraki
1 marchewka
kawałek dyni piżmowej (ok. 300 g)
gruby plaster selera (ok. 80g)
1 mała czerwona cebula
20 ml oleju
1,5 l wywaru z warzyw 
2 łyżki śmietanki kokosowej lub zwykłej – opcjonalnie

Przyprawy:
½ łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka hyzopu, ½ łyżeczki majeranku (może być świeży), kilka gałązek tymianku. Do doprawienia na końcu:  sól, 1 łyżka naturalnego sosu sojowego, ½ łyżeczki białego pieprzu.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojoną w małe kawałki dynię, marchew, seler. Dodać przyprawy. Całość podsmażać przez kilka minut. Dodać obrane listki z tymianku, dolać wywaru. Gotować pod przykryciem ok. 35 min. Seler i marchew muszą być bardzo miękkie. Dodać obrane i pokrojone kostkę upieczone buraki, następnie zmiksować. Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem. Dobrze smakuje z słodkim ryżem, ryżem naturalnym.

Źródło: dziecisawazne.pl

 

LEKKI KREM SELEROWO-JARMUŻOWY

Zupa krem z jarmużu i selera.jpg (7 KB)

Składniki:

½ dużego selera,
1 cebula,
1,5 l wywaru warzywnego 
4 nieduże liście jarmużu,
1 mały pęczek pietruszki,
sok z połówki cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka mielonej kolendry,
sól do smaku.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojony w małe kawałki seler, chwilę podusić, dodać wywar warzywny, kolendrę. Gotować ok. 35 minut, aż seler zmięknie. Odciąć liście jarmużu od łodygi, posiekać drobno. Natkę pietruszki posiekać. Wrzucić zielone do garnka, dodać sok z cytryny gotować ok. 5-7 min, następnie całość zmiksować. Zupa nie jest zbyt gęsta, można ją zagęścić kaszką manną orkiszową lub nalać mniej wywaru przy gotowaniu. Dobrze smakuje z lanymi kluseczkami.

Źródło: dziecisawazne.pl

 

PASTA Z BURAKÓW I TWAROGU

Pasta z buraków.jpg (220 KB)

Składniki:

3 średnie buraki
pół kostki twarogu lub serka typu almette (śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego)
pół łyżeczki chrzanu (lub nieco mniej)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz (do smaku)
 

Ugotuj buraki w lekko osolonej wodzie. Obierz i przełóż do wysokiej miski. Dodaj twaróg i chrzan. Następnie zblenduj na gładką masę.
Po zblendowaniu, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Pasta z buraków i twarogu doskonale komponuje się z grillowanym kurczakiem. Kromkę razowego pieczywa posmaruj pastą do kanapek dla dzieci, a na nią połóż kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka.

Źródło: lunchmunch.pl